Rólunk

Elkötelezettek vagyunk az erdélyi kopó fajtával szemben. Igyekszünk tudásunk, tapasztalatunk legjavával szolgálni.

Logomakr_6u8ABL

Szilágyi Márta

ALAPÍTÓ, KURATÓRIUMI ELNÖK

Alapítványunk 2004-ben jött létre az erdélyi kopó értékeinek megőrzése, és a fajta kipusztulástól való megmentése céljából.

Az erdélyi kopó egyedszáma napjainkban is nagyon alacsony, csakúgy mint 10 éve, amikor az alapítvány gondolata megszületett. Évente 8-10 törzskönyvezett alom születik, így fajtamentés címen elsősorban a fajta értékmérő tulajdonságainak megtartása, megmentése a feladatunk.

Az állomány minőségi javítását az új almok és új kopó tulajdonosok bevonásával igyekszünk biztosítani. Segítségünkre van ebben a feladatban a MEKK minősítő rendszere.

A 21. század felgyorsult, megváltozott értékrendű világában mind nehezebb megtalálni és megtartani a vadászkutyák szerepét, ezért célunk, hogy a hivatásos vadászok a kutyákat kedvtelésből tartók egyaránt kiváló társra leljenek az erdélyi kopó személyében.

Legfőbb küldetésünk, hogy a magyarországi állomány minél nagyobb részét kopójukkal aktívan vadászó gazdák kezében tudhassuk, ahol a kutyáknak lehetőségük nyílik természetes életterükön belül kibontakozni, éles vadászat során megmutatni képességeiket, bátor és kitartó jellemüket.  Ennek érdekében a MEKK-el (Magyarországi Erdélyi Kopó Klub) karöltve igyekszünk tapasztalt, régóta vadászó erdélyi kopókkal egyre több szervezett hajtáson részt venni. Célunk, hogy a felmerült igényeknek eleget téve, egyre több vadásztársasággal tudjunk hosszú távú, pozitív együttműködést kiépíteni és fenntartani. A résztvevőket  - legyenek azok hobbi vagy aktívan vadászó kutyák és gazdáik – az alapítvány anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni, támogatni.

Kiváló vadászati alkalmazása mellett sokak számára vonzóvá teszi a fajtát elegáns megjelenése: nemes vonásai, okos tekintete, csillogó ébenfekete-cser-fehér szőre. A rusztikus, szemet gyönyörködtető küllem megőrzése mellett kiemelten fontosnak tartjuk a jelenlegi állomány minőségének javítását (küllem és idegrendszer), jellemző tulajdonságainak megőrzését, megerősítését. Támogatjuk a kiváló vérvonalak megőrzését célzó tevékenységeket, programokat (génbank, állomány felkutatása ).

Folyamatosan várjuk az erdélyi kopó megmaradásáért tenni akaró kutyabarátokat önkénteseink soraiba. Fajtanépszerüsítés, adománygyűjtés, adminisztrációs és egyéb feladatokban való közreműködésre.

Szeretettel várjuk a jelentkezőket  a kopoalapitvany@gmail.com e-mail címen.

Mándoky Eszter

A kuratórium elnöke