BEMUTATKOZÁS

Az  A l a p í t v á n y  minden legális módon támogatni kívánja az "erdélyi kopó" kutyafajta megmentésére szolgáló kezdeményezéseket, tevékenységeket, s e munkában tevékenyen is részt kíván venni.

Az erdélyi kopó egyike a tíz magyar kutyafajtának. Ősei Árpád vezérrel érkeztek a Kárpát-medencébe, ahol más kopó típusú kutyákkal keveredve alakult ki az Árpád-házi királyok uralkodása alatt a pannon kopó, a későbbi magyar kopó és az erdélyi kopó őse. Már az 1200-as évekből fellelhető írás róla, középkori kódexek miniatúráin pedig kopórajzokat találhatunk.

A feladat azonban még nem ért véget. Az erdélyi kopó állománya még mindig nagyon ingatag, ismertsége kicsiny, a vérvonalakban pedig nagy a beltenyésztés okozta kár. Jelenleg körülbelül 1500 egyed él szerte a világban, évente átlag 70 kiskutya születik. Két alfaja közül a zsemlye sárga rövid lábú erdélyi kopó a maga kb. 20-as egyedszámával már a kihalás szélére jutott, a hosszú lábú (fekete) még megmenthető.

Az erdélyi kopó elegáns külsejű, harmonikus mozgású, szívós alkatú, jó szimattal rendelkező vadászkutya. Kitűnően megállja helyét a házőrzésben is: nyugodt, kiegyensúlyozott, nem támad, de gazdáját megvédi, jól őriz és jelez, csak szükségben ugat. Nagy teljesítményű, bátor a munkában. Nagyvad vadászatára, elsősorban vaddisznóhajtásra, valamint sebzett nagyvad felkutatására kiválóan alkalmas.

Az Alapítvány céljait nemcsak az úgynevezett "kopós társadalom" érdekében, hanem egyfajta egyetemes célként kívánja kitűzni maga elé és megvalósítani, azért, hogy ezen őshonos magyar kutyafajta a maga kiegyensúlyozott, nyugodt, de ugyanakkor rámenős és bátor természetével még sokáig megörvendeztesse mind a vadászok, mind a kutyákat kedvtelésből tartó emberek szívét. Az erdélyi kopó megmentése egyszersmind része a természet védelmének, hogy ezáltal is hozzájáruljon annak sokszínűségéhez, az egyensúly fennmaradásához.

Alapítványunk céljai:

A fajta kipusztulástól való megmentése

Logomakr_1UNqq4

Az erdélyi kopó, mint őshonos magyar kutyafajta megismertetése, népszerűsítése

Logomakr_28vEid

Az erdélyi kopó-állomány felkutatása, felmérése

Logomakr_9HMqYN

Az állomány minőségének javítása, a fajta tisztaságának helyreállítása, jellemző tulajdonságainak megőrzése, vérvonal-frissítés

Logomakr_6EtBtu

Génbank létrehozásának támogatása mind anyagilag, mind szervezőmunkával, a jó vérvonalú kutyák tulajdonságainak megőrzése érdekében

Logomakr_8mDBcy

Az erdélyi kopók speciális vadász és őrző képzésének támogatása a szükséges feltételek megteremtésével

A fenti célokat az alapítvány nemcsak az úgynevezett "kopós társadalom" érdekében, hanem egyfajta egyetemes célként kívánja kitűzni maga elé és megvalósítani, azért, hogy ezen őshonos magyar kutyafajta a maga kiegyensúlyozott, nyugodt, de ugyanakkor rámenős és bátor természetével még sokáig megörvendeztesse mind a vadászok, mind a kutyákat kedvtelésből tartó emberek szívét. Az erdélyi kopó megmentése egyszersmind része a természet védelmének, hogy ezáltal is hozzájáruljon annak sokszínűségéhez, az egyensúly fennmaradásához.

BEMUTATKOZÁS

Alapítványunk céljai: