Az erdélyi kopós hajtóközösségről

A magyarországi erdélyi kopós közösség évek óta, töretlenül vesz részt vaddisznós hajtóvadászatokon, hajtásokon. Az említett vadászati eseményeken való részvételünk elsődleges célja – ha elsőre elég furcsán hangzik is – az erdélyi kopó magyar kutyafajta megmentése, népszerűsítése.
A mai kor emberének törekednie kell arra, hogy keresse azokat a lehetőségeket, hogyan tudja beleilleszteni az erdélyi kopókat a jelen korba, ne engedje veszni őket, kiváltképpen, ha ősi magyar fajtáról van szó. Műemlékeink megmentésére milliókat költünk, kötelességünk óvni élő, de ritkuló nemzeti kincseinket is.
Valljuk, hogy az erdélyi kopó beillesztése a hazai vadgazdálkodásba lehetséges. A magyar vadgazdálkodás nagy problémája a vaddisznó. Eredményes, vadászatnál nélkülözhetetlen a jó vaddisznós kutya. Erre a célra kiválóan alkalmas az erdélyi kopó. Az erdélyi kopó nagyvadas vadászkutya, vaddisznóhajtásokra, sebzett vad utánkövetésére használják. Szívóssága, kemény harcossága és fürgesége, évszázados erdei vadászatokban kialakult tapasztalata révén - mint ezt már a gyakorlat is bebizonyította - kitűnő vaddisznós kutyát lehet belőlük nevelni, természetesen megfelelő bevezetés után. Ami a leginkább rendkívüli benne: az igen nagy önállósággal, igen nagy területen történő vadfelhajtó, terelő képessége - a kutya gyakorlatilag egyedül dolgozik, akár kilométerekre is a gazdájától. Mivel gyakorlatilag több mint ezer éve ebbe az irányba tenyésztették, ezt a képességét ebben a formában szeretnénk megőrizni.
Elterjesztése révén fontos szerephez juthat a vaddisznó vadászatánál, egyúttal a majdnem elfelejtett erdélyi kopókat is megmentjük a magyar kynológia és a magyar emberek számára.